Megdöbbentő adatok a gyerekek szexuális kizsákmányolásáról hazánkban

Megdöbbentő adatok a  gyerekek szexuális kizsákmányolásáról hazánkban 


A napokban jelent meg a gyerekek szexuális kizsákmányolásáról szóló hazai riport, az ECPAT és a Hintalovon Alapítvány közös országjelentése.


Nézzük elsőként a hazai helyzetet: 

"Magyarország forrás-, tranzit- és kisebb mértékben célország az emberkereskedelem számára. Az európai uniós statisztikák szerint az emberkereskedelem áldozataként azonosított magyar személyek több mint fele gyermek. Magyarországon számos és folyamatos törekvés látszik az emberkereskedelem elleni küzdelem területén, de még mindig vannak szabályozási és gyakorlati hiányosságok, valamint gyakoriak a problémával kapcsolatos ellentmondások is. Az emberkereskedelem kifejezést a magyar törvényhozás és jogalkalmazás tág értelemben használja, így a szexuális kizsákmányolás több formája is az emberkereskedelem büntetőjogi tényállása alá tartozik."


Sajnálatos adat, hogy "a szexuális kizsákmányolás áldozatává válásának veszélye nagyobb azon gyermekek körében, akiket családjukból kiemeltek, és állami gondozásban élnek." Ezért is tartjuk olyan fontosnak az állami gondozásban lévő gyermekeknek a támogatását. Ezek a gyerekek és fiatalok nagyon veszélyeztetettek az emberkereskedőkkel szemben:


"Aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a magyar intézményekben az életkörülmények és a korlátozott felügyelet miatt az intézményen kívüli személyek számára lehetőség kínálkozik arra, hogy fiúkat és lányokat szexuális kizsákmányolás céljából megközelítsenek, behálózzanak."


A jelentés alapján elmondható, hogy az Európai Unióban szexuális célú emberkereskedelem gyermek áldozatai közül a legtöbb magyar. Ezt a folyamatot megállítani csak akkor tudjuk, ha egyre több hátrányos helyzetű gyerek és fiatal kap megfelelő információt és segítséget ahhoz, hogy ne válljon belőlük áldozat. 


A szexuális kizsákmányolást erősíti a törvényi háttér, miszerint 16 évesen már házasságot lehet kötni. Magyarország elmaradása óriási az áldozatoknak nyújtott szociális és pszichológiai szolgáltatásban.


A teljes, magyar nyelvű jelentés itt olvasható: https://www.ecpat.org/wp-content/uploads/2021/02/ECO_HUNGARY_Final-version-HUNG_2February2021.pdf 

                         Forrás: https://hintalovon.hu/2021/02/15/ecpat-orszagjelentes/






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A "SET FREE MOVEMENT" BEMUTATÁSA

Vigyázz, emberkereskedelem! – A fiatalok védelmében

Gyermektábor