Szociopoly

 Szociopoly


A 2020-as évben, prevenciós munkánk keretében, kiemelten foglalkoztunk a pénzgazdálkodás témájával. A téma feldolgozásához nagy segítséget nyújtott a Szociopoly nevezetű játék.

A játékot több bentlakásos gyermekotthonba vittük el az év során. A játék pénzgazdálkodásra tanítja a gyerekeket, fiatalokat. „Ebben a játékban bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem. A játék során egy átlagos hónap napjain haladunk végig – némileg meggyorsítva az időt, kockadobások segítségével –, a játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélnie a hónapot (a bevételek és kiadások összegei hozzávetőleg megfelelnek a mai magyar valóságnak).”

A játék egyes mezői mentén haladva a gyerekek megismerik azokat az adatokat, tudományos eredményeket, jogszabályokat vagy hétköznapi tapasztalatokat, amik segíthetnek megérteni, miért is fordul egy család az uzsoráshoz, milyen feltételekkel kaphat valaki közmunkát, miért kényszerül falopásra, hogy mennyi napszámért lehet ma fekete munkát vállalni, mennyi élelmiszert lehet ennyi pénzből megvásárolni stb.

A gyerekek, fiatalok nagyon pozitívan jeleztek vissza a játékról. Elmondásuk szerint szemfelnyitó hatása volt. Elgondolkoztak azon, hogy néhány év múlva majd hogyan tudják eltartani a saját családjukat. Jó lehetőség volt ez arra, hogy beszéljünk a továbbtanulás fontosságáról is. 

                                                                   




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A "SET FREE MOVEMENT" BEMUTATÁSA

Vigyázz, emberkereskedelem! – A fiatalok védelmében

Gyermektábor