Te is küzdhetsz az emberkereskedelem ellen!

 Te is küzdhetsz az emberkereskedelem ellen!


Emberkereskedelem. Egyre többet halljuk mostanában ezt a szót. Olvasunk és hallunk arról, hogy egyre több embert kizsákmányolnak, átvernek, árucikként eladnak. Szegény, hajléktalan emberek kényszerülnek "csicska" sorsba. Rengeteg nő a prostitúcióban látja az egyetlen kiutat a szegénységből. Életkilátással nem rendelkező személyeket kényszerítenek az utcára, hogy kolduljanak. Megalázva, megfosztva emberi méltóságuktól, kihasználva. Ki az, aki ki áll mellettük?


Az emberkereskedelem másnéven modernkori rabszolgaság. Becslések szerint ma 40.3 millió ember él rabszolgaként a világban. Talán megdöbbentő számodra ez a szám és az, hogy hazánkban is több ezer ember szabadságát korlátozzák és kényszeritik pénzkereseti tevékenységre. A legújabb adatok szerint:

"az Európai Unióban a szexuális célú emberkereskedelem gyermek áldozatai közül a legtöbb magyar."

Mi az, amit keresztényként tennünk kell? Jézus arra hívott bennünket, hogy segítsünk a bajba jutottaknak és szolgáljuk őket legjobb képességeink szerint. „Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám.” (Máté evangéliuma 25, 35-36)


Talán most azt gondolod, hogy ez a probléma túl nagy és nem tudsz ellene mit tenni. Sokszor én is így érzek, de van néhány dolog, amit mindannyian megtehetünk és változást érhetünk el vele.


1. Imádkozz! Imádkozz az áldozatokért, imádkozz az elkövetőkért, imádkozz azokért a szakemberekért és szervezetekért, akik az emberkereskedelem áldozataival foglalkoznak. Az imának hatalmas ereje van és a Bibliában az áll, hogy keresztényként szüntelenül imádkoznunk kell.


2. Légy informált! Tudj arról, hogy mi történik körülötted a világban. Légy tisztában azzal, hogy az elkövetők miként verik át az áldozatokat, milyen trükköket használnak. Óvd meg magad attól, hogy te is áldozattá válj. Egyre több cikk, riport, könyv, film jelenik meg a témában, bátorítalak, hogy nézz utána!


3. Szólalj fel! Sokan vannak, akik nem hallotak még az emberkereskedelemről és arról, hogy Magyarországon is súlyos probléma. Beszélj róla a családoddal, az iskolában, a munkahelyeden. Azáltal, hogy beszélsz a problémáról másokat is ösztönözhetsz arra, hogy cselekedjenek.


4. Önkénteskedj! Keress fel olyan alapítványokat, szervezeteket, akik hátrányos helyzetű gyerekekkel, fiatalokkal, családokkal foglalkoznak. A hátrányos helyzetű személyek nagyobb eséllyel lesznek áldozatok, így nekik segítve valódi változást érhetsz el.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A "SET FREE MOVEMENT" BEMUTATÁSA

Vigyázz, emberkereskedelem! – A fiatalok védelmében

Gyermektábor